Ringar

Nu har vi beställt vigselringarna! 🙂 Det var en perfekt dag att göra detta då vi båda var hemma under dagen och det var vackert vinterväder ute. Vi tog bilen till Nacka Forum och gick sedan till Smycka där vi varit tidigare och tittat på ringar. Natalie visste redan vilken ring hon ville ha så vi tittade på den en gång till och sade till de vänliga kvinnorna som jobbade i butiken att vi ville ha den ringen. Självklart ville vi även göra lite förändringar på ringen 🙂 Vi kan ju liksom inte frångå vår krånglighetstrend nu när vi redan gjort om hela bröllopsmenyn. 🙂 Ringen hade tre runda diamanter men Natalie ville hellre att de skulle vara fyrkantiga. Då föreslog den ena kvinnan som arbetar i affären att stenen kan ha något som kallas ”Flanderslipning”. Vi hade aldrig hört talas om den slipningen förut. Enligt kvinnan skulle en sten med Flanderslipning fästas på ett mycket nättare och vackrare sätt än en helt fyrkantig sten. Dessutom skulle Flanderslipningen vara överlägsen när det kommer till att få stenen att gnistra. Detta lät spännande! Kvinnan sade att vi i sådana fall skulle bli de första någonsin som beställt sådana diamanter från den butiken och att det skulle behövas en speciellt tränad guldsmed för att kunna slipa stenarna på det sättet. Detta gjorde bara det hela ännu mer spännande så vi sade att det får bli en Flanderslipning. 🙂 Detta innebar även att vi skulle behöva gå upp i karat eftersom originalets runda stenar är något mindre. Så vi tänkte att när vi ändå höll på så kunde vi lika gärna uppgradera karaten också.

På www.diamantia.se beskrivs Flanderslipningen på följande sätt:

”Flanderslipningen är en oktogon, men ser ut som en kvadrat från ovan. Den har egentligen fyra korta sidor och fyra långa sidor. 98% av alla flanderslipningar har totalt har den 61 fasetter, vilket ger den en komplex symmetri. De övriga två procenten är rektangulära med 65 fasetter. Flanderslipningen kommer från Antwerpen i Belgien som ligger i regionen Flandern. Slipningen är extremt svår att göra och har också en väldigt fin lyster och glans. Få diamantslipare behärskar flanderslipning, vilket också är anledningen till att den är ovanlig i USA.”

Sedan var det dags för Jockes ring. Han hade först sett ut en slät ring som han tänkt köpa, men sedan fick vi titta på fler herringar och vi hittade en som var vackert dekorerad och liksom blänkte i ljuset. Jocke bestämde sig för att detta var ringen han ville ha! Efter det skulle vi prova ringarna och vi var alldeles varma efter att ha stått i butiken med dunjackor i famnen så våra fingrar var alldeles svullna. Storlekarna på provringarna blev därför väldigt märkliga och vi insåg genast att det inte skulle fungera, ringarna måste ju kunna passa även med kalla händer. Därför gick vi och åt lunch mitt i ringprovningen och tog en promenad utomhus för att svalna lite. Sedan fick vi snabbt ta oss tillbaka till Smycka med iskalla händer. Vi hann precis prova ut storlekarna på ringarna innan våra fingrar var varma och svullna igen.

Så nu är ringarna beställda och nu är det bara att vänta tills de är klara. Jockes ring tar cirka en vecka att beställa in medan Natalies ring måste tillverkas för hand från grunden och kommer att ta en månad att tillverka.

Nedan ser ni en bild på en Flanderslipad diamant.

diamant2004-2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *