Lucia firade vi sedvanligt på Skansen! Vi gick runt och tittade på allt spännande som såldes i de olika stånden. Det var ganska kallt ute. Sedan gick vi till ett av de mest populära stånden, nämligen det som sålde varm mat med viltkött. Vi köpte varsin Suovas som är deras specialitet. Detta var ett tunnbröd fyllt med krossad potatis med skal på med lättrökt halstrat älgkött toppat med hjortron och creme fraiche. De smakade otroligt gott!
Vi köpte lite olika saker till julfirandet, bland annat hemliga julklappar. Detta har blivit en tradition. Man köper färdiginslagna julklappar och sedan vet man inte vad de innehåller. På julafton får alla en sådan julklapp och sedan byter man julklapp med varandra om man vill 🙂 Jätteroligt! Vi köpte också marsipancigarrer från Bräutigams som gör världens godaste julgodis.
Sedan var det dags att äta igen. Man blir hungrig när det är kallt! Vi köpte varsin kolbulle och även till detta stånd var det lång kö! Kolbullen lagades i en Muurikka som man lade en STOR klick ister i. Istern smälde till en genomskinlig vätska och i den östes fläsk och pannkakssmet. Detta fiterades till en gyllengul kolbulle som serverades med lingonsylt och till det drack vi saft. Det var verkligen jättegott och mättande 🙂 Vi hade aldrig testat kolbullen men köper den gärna igen.
Till efterrätt köpte vi minidonuts (även det obligatoriskt) som var varma från fritösen. Det enda vi saknade var vildsvinsrullen som alltid funnits förut. I den brukade det vara sallad, grillad vildsvinskebab och vitlökssås.
Nedan ser ni lite suddiga mobilbilder från Luciafirandet 🙂
Samt en bonusbild på vår gårds fina julträd 🙂