Idag bestämde vi oss för att ännu en gång försöka få se hur den utvalda kyrkan, Österhaninge Kyrka, ser ut på insidan! Denna gång hade vi tur och det var inga brudpar som skulle gifta sig denna gång. Kyrkan var helt tom sånär som på vaktmästaren. Hon var en underbar kvinna nära pensionsåldern som med glädje berättade alla spännande detaljer om kyrkan. Hon berättade att kyrkans äldsta väggar är från 1200-talet och att det är en mycket anrik kyrka fylld av historia.
Kyrkans vackra predikstol är från 1600-talets början. Altaret är av natursten och kröns av en altarprydnad av guldfärgat skinn, silverbroderier och guldtyg med applikationer. Bakom altaret syns det magnifika Bielkenstiernska gravmonumentet. Monumentet kom på plats 1683 och är ett av Sveriges främsta skulpturala arbeten från högbarocken.
I kyrkan finns även två medeltida träskulpturer. Den ena, en Mariaskulptur, är placerad på ett podium invid den södra långhusväggen. Den är daterad till tiden omkring 1300. Skulpturen kan ha ett samband med att kyrkan invigts till jungfru Marias ära. Den andra skulpturen är placerad på ett podium vid norra långhusväggen. Den är daterad till 1400-talet och föreställer troligen
S:t Botvid, Strängnäs svenske apostel och fiskarbefolkningens skyddshelgon.
Kyrkans ljuskronor, ljusarmar samt ljusstakar har tillkommit genom donationer till församlingen på 1600- och 1700-talen.
Det finns dessutom ännu fler spännande saker att berätta om kyrkan som vi kanske gör längre fram 🙂 Nu gäller det att lyckas boka kyrkan också! Fortsättning följer!