Idag är det fredag och det har verkligen varit full fart hela dagen och kvällen! Vi är båda lediga idag vilket är jätteskönt 🙂 Dagen började med att klockan ringde kl. 09.00 så ingen sovmorgon här inte. Vi hade nämligen bokat en tid med banken i Handen kl. 10. 30 så vi behövde gå upp lite tidigare. Vi åt havregrynsgröt till frukost, duschade och piffade till oss så att vi skulle se presentabla ut inför bankmötet. Sedan åkte vi till banken och träffade den mycket artige och trevlige banktjänstemannen Osman. Vi pratade om bolån och berättade vilken typ av bostäder vi är intresserade av. Osman hämtade kaffe på fin bricka, bjöd på Merci och lyssnade uppmärksamt på oss. För att se om vi kunde få det lån vi siktat in oss på gjorde Osman en kalkyl där banken räknar med att vi ska klara av att betala tillbaka lånet med 8% ränta. På kontoret hade Osman en stor TV-skärm som var kopplad till hans datorskärm. På TV:n kunde vi se hela uträkningen som Osman knappade in i ett kalkylprogram. När han sedan klickade fram resultatet skulle röd, gul eller grön färg synas på skärmen för att indikera hur stor sannolikheten är att vi ska kunna få det lån vi önskar. Vi var lite nervösa där ett tag, för 8% ränta är högt räknat om man tänker på att andra banker räknar med 6% ränta. Men till vår glädje lyste det grönt på skärmen. Vi skulle i princip få samma månadskostnader som vi har nu med tanke på den avgift som vi nu betalar till bostadsrättsföreningen.
Tiden på banken gick jättefort och efter 1,5 timme avslutade vi mötet med Osman som var glad för att han skulle få gå hem tidigare idag 🙂 Nu längtar vi tills lånelöftet kommer. Det är liksom roligare att gå på visningar när man har ett lånelöfte. Efter bankmötet åkte vi till Haninge Centrum. Vi var båda hungriga så vi gick till Momo för att äta lunch. Jag tog kycklingfilé med fetaost- och spenatfyllning samt sallad och tzatziki och Jocke tog panerad rödspätta med kokt potatis, broccoli och remouladsås. Maten smakade mycket bra och vi tog även varsin stor punschrulle till efterrätt 🙂 Mätta och belåtna gick vi och kollade lite i affärer och köpte lite småsaker. Sedan gick vi till optikern för att hämta Jockes glasögon som han lämnade in där igår. Antireflexbeläggningen på hans glasögon hade börjat lossna och som tur var kunde han kostnadsfritt få nya glas med ny antireflexbeläggning.
När vi hade hämtat ut glasögonen gick vi till bilen och åkte hem och tog det lugnt en stund. Sedan var det full fart igen. Kl. 17.30 hade vi nämligen ett bord bokat på restaurang Den Gyldene Freden i Gamla Stan. Vi piffade till oss och tog sedan pendeltåget till stan. Det var väldigt lugnt på pendeltåget men på Centralen var det desto mer folk. Det var väldigt många förvirrade turister där som stannade mitt i vägen när alla skulle ut från tågen och alla stressade Stockholmare stirrade irriterat tillbaka på de stackars turisterna som stod där med sina stora resväskor. Vi promenerade från Centralen till Gamla Stan och njöt av den friska höstluften och den vackra stadsbilden. Det är så mysigt på kvällen när alla byggnader lyses upp i olika färger och restaurangernas bord så stämningsfullt dekoreras med levande ljus. I Gamla Stan var det en del turister ute på promenad och även inne på Den Gyldene Freden var det en hel del människor. Vi blev väl mottagna när vi kom in i restaurangen och fick ett trevligt bord mitt i restaurangen.
Vi älskar verkligen Den Gyldene Freden och det är vi inte ensamma om. Restaurangen har funnits sedan 1722 och miljön är i det närmaste densamma idag som när källaren öppnade år 1722. Carl Michael Bellman besökte under den Gustavianska tiden ofta källaren och omnämner den även i några av sina visor. I slutet av 1910-talet drabbades källaren av en akut kris då man ställdes inför hotet att få sina rättigheter indragna. Dessutom vilade ett rivningshot över själva fastigheten. Den dåvarande krogägaren bjöd därför ut källaren till försäljning. Många hade redan börjat sörja sin favoritkrog när konstnären Anders Zorn fick veta att Den Gyldene Freden var hotad. Zorn beslöt sig omgående för att ta över hela fastigheten och ledde sedan själv planläggningen av den omfattande renoveringen tillsammans med arkitekten Torsten Stubelius. In i minsta detalj beskrev Zorn hur han ville ha arbetet utfört och på tre år förverkligades planerna. Den 11:e december 1922 invigdes den nya källaren. Förutom Bellman har även kulturpersonligheter som Evert Taube och Cornelis Vreeswijk setts som stamgäster på Den Gyldene Freden.
Nedan sitter vi och är glada och tacksamma över att få äta så god mat! 🙂
Så nu till maten! Vi fick först smaka på restaurangens nygräddade surdegsbröd och filmjölksbröd med delikat smör strösslat med havssalt. Brödet var bokstavligt talat rykande färskt och det gyllene smöret smälte så snart det breddes på brödskivorna. Brödet och smöret smakade fantastiskt gott! Sedan var det dags för förrätterna. Jocke tog en ”S.O.S-tallrik” med Fredens sill- och strömmingsinläggningar serverat med Västerbottensost marinerad i brännvin samt kokt potatis. På bilden nedan ser ni Jockes tallrik där brännvinsosten är längst till vänster, sedan kommer löksill med gräslök, sill med gräddfil och Kalix löjrom samt matjessill med senap.
Jag tog rätten med det spännande och mystiska namnet ”Kallskänkans beslutsamhet”. Här stod det inte vad som ingick, vilket jag tyckte var jättespännande. Rätten varierar helt enkelt från dag till dag, beroende på vad kallskänkan valt ut för dagen. In kom en fantastisk bräda med vackert arrangerade smårätter. På bilden nedan ser ni en bild på arrangemanget. Tyvärr blev bilden suddig då det var mörkt i lokalen som till största delen lystes upp av levande ljus. Jag ville heller inte vifta för mycket med mobilen inne på restaurangen. Men jag ska förklara vad vi ser på brädan. Längst ned till vänster ser vi gravad lax med dill och en fantastisk citronmajonnäs. Citronmajonnäsen var så smakrik så jag hade kunnat äta den bara som den var. Till höger om den gravade laxen ser vi en siktartar med hackad inlagd gurka samt en klick av Kalix löjrom. Sedan följer en sill med Kalix löjrom samt Västerbottensost som marinerats i brännvin. På den övre raden från höger ser vi biff tartar med råinlagda rödbetor, gröna blad, en dilljonnaise samt otroliga salladsblad som liksom var friterade i olja. De såg ut som vanliga salladsblad men de var liksom torra och frasiga och smakade som salta chips. Jag har aldrig ätit något liknande. Till vänster om råbiffen ser vi picklad rödlök samt lufttorkat högrev med tryffelmajonnäs. Detta var den verkliga höjdpunkten på hela förrätten. Högreven smälte i munnen och tryffelmajonnäsen smakade helt otroligt gott tillsammans med syran i rödlöken. Jag hade aldrig ätit råbiff förut men den smakade smörigt och gott. Min hjärna sade ”neeeeej, du kan inte äta rått kött” men det smakade verkligen gott. Vilken fantastiskt god och vacker förrätt!
Sedan var det dags för varmrätten och vi var redan mätta! Till varmrätten drack jag en underbart god lingondricka och Jocke drack en fatöl. Jocke valde Fredens egengjorda fasankorv som serverades med höstens äpplen, svampar, syltlök och sky samt en len potatispuré. Servitören berättade att fasankorven kunde innehålla hagel då fasanen skjuts med just hagelskott vilket inte är det bästa att tugga på 🙂 Som tur var innehöll Jockes korv inget hagel. Nedan ser ni en bild på den goda maten.
Den varmrätt som jag valde var ”Zorns köttbullar” med potatispuré, pressgurka, rårörda lingon samt gräddsås. Även här blev bilden lite suddig tyvärr men nedan kan ni i alla fall se ungefär hur det såg ut. Allt var mycket gott och jag var så otroligt mätt efter att ha ätit upp de stora köttbullarna!
Fast vi var så mätta var vi tvungna att äta dessert också 🙂 Vi bestämde oss för att våga oss på en ”Efterrättskavalkad” som ni ser på bilden nedan. Det stod inte vad kavalkaden skulle innehålla men det stod dock att den var stor nog för två. Vi tyckte att det lät jättespännande och blev förtjusta över den vackert arrangerade brädan som kom in. Brädan ser inte så stor ut på bilden men det var verkligen många godsaker på den och desserterna räckte med råge till två personer. Nedifrån till vänster ser vi en varm äppelkaka toppad med björnbär. Sedan ser vi vaniljglass på en bädd av rostad vit choklad som följs av Norrländska hjortron med sockerkaka och rostad vit choklad. På raden ovanför ser vi längst till höger en marmeladkub med persikokosmak, en chokladtryffel samt en chokladsnitt. Till vänster om dessa ser vi en brownie med vaniljinkokta körsbär, kolamousse och hasselnötter samt Fredens hemmagjorda Noblesse med smak av choklad och krokant. Snett ovanför denna ser vi en kula lingonsortbet och till vänster om denna blåbärssorbet med torkade blåbär, krossad blåbärsmaräng samt en engelsk mördegskaka med lemon curd. Till detta drack vi ett mycket gott kaffe som till och med jag tyckte om. Efterrätterna smakade mycket gott. Jag tyckte speciellt om kolamoussen i kombination med Noblessen medan Jockes favorit var blåbärssorbeten.
Vi kan verkligen rekommendera Den Gyldene Freden. Jag har aldrig ätit så god mat som på Freden och miljön är helt fantastisk. Det känns som att man förflyttas bakåt i tiden och man kan verkligen föreställa sig hur det kändes att sitta och dinera där på 1700-talet. Efter desserten var vi så mätta så det kändes som att det snurrade när vi skulle ställa oss upp 🙂 Nedan ser ni en kvällsbild på restaurangens vackra skylt.
Vi promenerade tillbaka till Centralen och det var så skönt att komma ut i den svala höstluften. Vi missade precis pendeltåget men det gjorde inget för det var så skönt ute på perrongen. Det var relativt tomt på pendeltåget som fick göra ett uppehåll då poliser klev ombord på tåget för att kontrollera så att inget alkoholdrickande eller liknande förekom. När vi kom fram till Handen promenerade vi sakta hemåt och njöt av den sköna luften. När vi kom hem var vi verkligen helt slut efter denna intensiva dag! 🙂
Rockett JC, Dix DJ Application of DNA arrays to toxicology buy priligy in the us
2020 Nov 15; 30 22 127601 dapoxetine priligy
Vahdat, Keith Miller Foundation to L get cytotec without rx
201 1 g Caja x 100 tabs lasix 40 mg buy online uk