Slottets bröllopsmenyer

I tisdags i förra veckan fick vi ett spännande mail från bröllopsplaneraren Johanna. Mailet innehöll nämligen de olika förslagen på slottets bröllopsmenyer. Det finns en uppsättning förrätter, varmrätter, desserter samt tårtor att välja mellan. Så just nu sitter vi och klurar på vilka rätter vi vill ha och i vilken kombination med varandra. Vi vet ungefär hur vi skulle vilja ha det och är självklart lite krångliga för vi vill byta ut vissa delar av de rätter vi tycker bäst om. 🙂

Nedan ser ni en bild på den spännande tunneln som går under slottet. Den kan ni utforska efter middagen om ni vågar!

Palace_Tunnel

Möte med bröllopsplaneraren

I torsdags åkte vi till Häringe slott för att träffa bröllopsplaneraren Johanna. Det var en kokhet dag och Jocke hämtade mig (Natalie) från jobbet. Han var mycket duktig som lyckades trassla sig in i Liljeholmen där jag jobbar med tanke på att de rivit upp spåret till tvärbanan.

När vi kom fram till Häringe slott var det flera besökare där, trots att det var en vardag klockan 17.30. Det var skönt att komma in i det svala slottet efter att ha varit ute i den klibbiga värmen.

När vi kom in fick vi träffa bröllopsplanerar-Johanna. Hon var glad och trevlig. Hon började mötet med att visa oss runt i slottet slottets olika sviter. Det fanns allt från moderna rum med badkar mitt i rummet till 1700-talsinspirerade rum. Vi hade ju tänkt att sova på slottet så det gäller att välja ett bra rum 🙂 Ni gäster kan förresten också sova på slottet om ni vill. Då kan ni vara med hela kvällen utan att behöva tänka på vem som ska köra och när ni ska boka taxi. Det kommer att vara Linda på Häringe slott som hjälper er med att hitta ett passande rum på slottet. Det finns många olika typer av rum, alltifrån små rum till stora rum som kan kopplas samman om man har många barn eller är flera personer. Ni som gäster får även ett speciellt bröllopspris på rummen. Om ni är intresserade av att boka ett rum kan ni läsa mer om hur ni gör på fliken som heter ”Boende” här på vår sida.

Dessutom kan man ta en after noon-tea dagen efter om man vill och det är verkligen något som vi kan rekommendera. Deras bakelser och små smörgåsar och scones är underbara!

Efter rundturen satte vi oss i den stora salongen med Johanna och diskuterade hur vi vill ha bröllopsfesten. Hon kändes som en erfaren person och gav oss många bra tips.

Nedan ser ni en bild på den stora salongen där vi satt.

bild_7-1024x806

Inbjudningskort

Nu tittar vi för fullt på vilka inbjudningskort vi vill ha 🙂 Exakt hur de kommer att se ut får ni inte veta förrän ni får dem på posten. 🙂

Idag fick vi ett tjockt kuvert som damp ner genom brevinkastet. Jag (Natalie) sprang direkt och öppnade det då jag förstod att det innehöll prover på olika inbjudningskort. De är mycket vackra och det är svårt att välja! Men vi har några favoriter.

Ni får nöja er med en bild på leverantören av inbjudningskorten. Spännande nog är det samma företag som gjort inbjudningarna till Kronprinsessan Victorias och Prins Daniels bröllop! 🙂

qzdcuwhk

Nu har vi bokat kyrkan!

Igår bokade vi kyrkan! Vilken präst det blir vet vi inte förrän några veckor innan bröllopet men bestämt är nu att det blir Österhaninge kyrka. Vi hade tur som lyckades boka Österhaninge kyrka då det dessutom var ett annat bröllop som var bokat den dagen, fast något tidigare. Vi fick tid klockan 16.00 i kyrkan. 🙂

Imorgon ska vi träffa Johanna som är vår bröllopsplanerare vilket blir spännande!

Här nedan ser ni altartavlan i Österhaninge kyrka. Den är mycket vacker!

xedoegev

Slottet är bokat!

Nu har vi bestämt oss för var vi vill ha bröllopsfesten! 🙂 Den kommer att vara på Häringe Slott. Du kanske har varit där någon gång? Slottet ligger 12 minuter med bil från Österhaninge kyrka och har en märklig och spännande historia.

När man är inne i slottet får man en sällsam känsla av samhörighet med slottet och man vill inte skiljas från det. Det pirrar i magen när man utforskar slottets underjordiska gångar och besöker fängelsehålan. På våningarna ovanför finns allt från en gotisk matsal till ett rum hemsökt av en missnöjd munk. Om du försöker sitta i hans favoritstol kan det hända att han knuffar till dig.

Det finns många galna och underbara historier om slottet, vars historia sträcker sig ändå till Viking Sote som först gjorde anspråk på Häringehalvön omkring år 1000. Alla ägare har haft mer eller mindre storhetsvansinne, nästintill obegränsade resurser, enorma utgifter och en förkärlek för dekadens, skandaler, glamour och party.

Gustav Vasa ansåg sig har rätt till Häringe och lät 1525 uppföra ett varv samt lade örlogsflottans bas på platsen. Greve Gustav Horn ersatte 1657 träslottet med den stenbyggnad som reser sig över markerna än idag.

Slottet har under historien haft många celebra besökare som exempelvis Greta Garbo, Danny Kaye, Josephine Baker och Zarah Leander.

Nedan ser ni en bild på slottets vackra baksida.

img_3417-1024x683

Insidan av kyrkan

Idag bestämde vi oss för att ännu en gång försöka få se hur den utvalda kyrkan, Österhaninge Kyrka, ser ut på insidan! Denna gång hade vi tur och det var inga brudpar som skulle gifta sig denna gång. Kyrkan var helt tom sånär som på vaktmästaren. Hon var en underbar kvinna nära pensionsåldern som med glädje berättade alla spännande detaljer om kyrkan. Hon berättade att kyrkans äldsta väggar är från 1200-talet och att det är en mycket anrik kyrka fylld av historia.

57953_32348123

Kyrkans vackra predikstol är från 1600-talets början. Altaret är av natursten och kröns av en altarprydnad av guldfärgat skinn, silverbroderier och guldtyg med applikationer. Bakom altaret syns det magnifika Bielkenstiernska gravmonumentet. Monumentet kom på plats 1683 och är ett av Sveriges främsta skulpturala arbeten från högbarocken.

Namnlös

I kyrkan finns även två medeltida träskulpturer. Den ena, en Mariaskulptur, är placerad på ett podium invid den södra långhusväggen. Den är daterad till tiden omkring 1300. Skulpturen kan ha ett samband med att kyrkan invigts till jungfru Marias ära. Den andra skulpturen är placerad på ett podium vid norra långhusväggen. Den är daterad till 1400-talet och föreställer troligen
S:t Botvid, Strängnäs svenske apostel och fiskarbefolkningens skyddshelgon.

Kyrkans ljuskronor, ljusarmar samt ljusstakar har tillkommit genom donationer till församlingen på 1600- och 1700-talen.

Det finns dessutom ännu fler spännande saker att berätta om kyrkan som vi kanske gör längre fram 🙂  Nu gäller det att lyckas boka kyrkan också! Fortsättning följer!

Hitta en bra kyrka

Idag har vi åkt och tittat på en kyrka i närheten av den tilltänkta festlokalen. Kyrkan skulle ha öppet till 16.00 och vi kom dit 20 minuter innan den skulle stänga. Vi möttes av ett stort bröllopsfölje som blåste såpbubblor på det nygifta paret. Vi stod och lurade bakom kyrkan och hoppades på att följet skulle åka vidare till festlokalen, men då körde ett stort antal människor in på parkeringen och det visade sig att det skulle vara ett till bröllop. Alternativet var att antingen låtsas vara en avlägsen släkting för att lura oss in i kyrkan eller att återkomma en annan dag. Vi valde det sistnämnda alternativet!

Nedan ser ni en bild på kyrkan.

clrnzena